مصالح ساختمانی

مصالح ساختمانی

مصالح ساختمانی

مصالح ساختمانی

تعریف گلخانه


لوله گلخانه بخش محدودی از فضای است که در آن می توان کلیه عوامل محیطی را برای کشت متراکم و تولید محصولات زراعی خارج از فصل یا خارج از محیط طبیعی گیاه کنترل و ساخت.


انواع گلخانه ها


گلخانه ها از نظر نوع تولید و نوع سازه به شرح زیر انواع مختلفی از سازه ها را دارند.


طبقه بندی بر اساس نوع تولید:


گلخانه های سبزیجات و تابستانی شامل محصولاتی مانند خیار ، گوجه فرنگی ، توت فرنگی ، فلفل ، بادمجان ، طالبی ، سبزیجات دارای برگ (ریحان ، ژله رویال و غیره) است.


گلخانه ها برای تولید گل و گیاهان زینتی برای تولید انواع مختلف شاخه های بریده شده (گل سرخ-گربرا-گلیویول-داوودی) و گلهای آپارتمانی.


سالن های گلخانه ای برای تولید قارچ های دکمه ای و قارچ صدف


از نظر نوع سازه گلخانه ها به دو نوع چوبی یا سنتی و مدرن یا فلزی تقسیم می شوند.


گلخانه های چوبی


اسکلت اصلی این گلخانه ها از چوب با پوشش پلاستیکی است. ارتفاع این سازه ها 2 تا 3 متر و سیستم گرمایش و تهویه مناسب نیست و به دلیل کم بودن ارتفاع ، برای کشت محصولات زراعی مانند خیار و گوجه فرنگی مناسب نیست. مزیت این گلخانه ها قیمت پایین هر واحد است ، اما به دلیل نامناسب بودن محیط داخلی برای رشد گیاهان ، میزان تولید در واحد سطح معمولاً بسیار پایین تر از گلخانه های مدرن است. به همین دلایل ، این نوع گلخانه ها توسعه نیافته اند و گلخانه های چوبی که قبلاً ساخته شده اند ، به تدریج تبدیل به گلخانه های مدرن می شوند.


گلخانه های فلزی یا مدرن


اسکلت این گلخانه ها از جنس فلز است که معمولاً از پلاستیک های مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش پوشیده شده و از سیستم گرمایش و تهویه مناسب برخوردار است. ارتفاع این نوع گلخانه بیش از 4/4 متر است و به دلیل شرایط مناسب برای رشد گیاه در این نوع سازه ، عملکرد در واحد سطح نسبت به گلخانه های چوبی افزایش می یابد.


گلخانه های قارچ خوراکی


کارگاه های تولید قارچ خوراکی با بلوک ، آجر و سیمان به شکل یک ساختمان معمولی ساخته می شوند و دارای امکانات گرمایش ، سرمایش و رطوبت رسانی هستند.


برخی کارگاه های تولید قارچ به عنوان گلخانه ساخته می شوند ، اما به دلیل رشد قارچ نیاز به نور کمی دارد. پوشش های گلخانه ای از پلاستیک های رنگی انتخاب شده اند که به آن کمی نور احتیاج دارند.


قارچ خوراکی رشد یافته در ایران شامل قارچ دکمه ای و قارچ صدف است. علاوه بر سالن های پرورش ، تولید قارچ دکمه ای نیاز به یک کارگاه کمپوست سازی دارد که کمپوست تولید می کند و محیط را آلوده می کند. بنابراین ، این کارگاه ها باید در خارج از مناطق مسکونی و با مجوز آژانس حفاظت از محیط زیست ساخته شوند.


محل پرورش قارچ صدف ، غلات کاه و غلات است و از آنجا که نیازی به کمپوست ندارند ، محیط زیست را آلوده نمی کنند و می توانند در مناطق مسکونی پرورش یافته و نیاز به مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست نداشته باشند.


حداقل سطح اقتصادی گلخانه 2500 متر مربع است که برای احداث گلخانه به 3000 متر مربع زمین مناسب نیاز دارد.

ورق گالوانیزه چیست؟

در مقاله قبلی ، ما در مورد ورق گالوانیزه و انواع آن نوشتیم. همانطور که می دانیم ، ورق سیاه از آنجا که از آهن ساخته شده است ، همراه با مقاومت و دوام آن با مشکل خوردگی و عدم ثبات در رطوبت و رطوبت همراه است. برای حل این مشکل ، کارگران نورد این محصول را گالوانیزه کردند. از طرف دیگر ، ورق های گالوانیزه بر اساس ورق های سرد ساخته می شوند که با افزایش لایه ای روی سطح ورق ، مقاومت ورق ها را افزایش داده و مشکل را برطرف می کنند. خوردگی محصول در برابر رطوبت ، در طی فرآیند گالوانیزه ، یک واکنش شکست در سطح ورق ایجاد می شود و یک لایه چند میکرونی از فلز روی روی سطح محصول ایجاد می شود ، که به دلیل روش گالوانیزه با کیفیت پایین و مشکلات مصرف. بنابراین ، تولید کنندگان در کشور شروع به تولید ورق گالوانیک کردند.

ورق آلوزینک یا گالوالوم چیست؟

ورق آلوزینک ، همانطور که از نام آن پیداست ، از ترکیب آلومینیوم (روی) و روی (روی) ساخته شده است و در صنعت ، ترکیب این دو شراره می تواند آلیاژی بسیار کاربردی ایجاد کند که در برابر شرایط مختلف آب و هوایی و منطقه ای مقاوم باشد. . این ورق ها با نام های Zincalume ، Aluzinc ، Galvalume نیز شناخته می شوند و اغلب در شرایطی که اسیدیته محیط زیاد است و یک فضای صنعتی متراکم در نظر گرفته می شود ، مورد استفاده قرار می گیرند. ورق آلوزینک در بازار با رنگهای متنوع موجود است و معمولاً برای چسبندگی بهتر دارای روکش 25 میکرون با ضخامت 25 میکرون در خارج و یک رنگ آغازگر 7 میکرونی در قسمت داخلی اجاق در محل اتصال ورق با کف است. .

تفاوت بین ورق های گالوانیزه گرم

در صنایع مختلف به ویژه ساخت اتومبیل از ورق های فولادی برای ساخت بدنه ماشین ها بویژه اتومبیل استفاده می شود. یکی از عوامل مهم در استفاده از این ورق ها جلوگیری از خوردگی و آسیب دیدن این ورق ها است. برای این منظور از یک لایه محافظ از فلز روی برای جلوگیری از خوردگی ورق استفاده می شود. به این ورق ها در صنعت ورق های گالوانیزه گفته می شود. روش گالوانیزه ورق گالوانیزه به دو صورت سرد و گرم انجام می شود که در ادامه توضیحات بیشتری در مورد آنها می دهیم.

 تفاوت بین ورق گالوانیزه گرم و سرد چیست؟

به طور کلی ، ورق گالوانیزه یا روکش گالوانیزه به معنای قرار دادن و ثابت کردن روکش عنصر روی بر روی ورق آهن یا استیل برای رسیدن به برخی از خصوصیات خاص است. با تعریف ، این فرایند یکی از روشهای محافظت در برابر خوردگی است که با پوشاندن فلز والد با لایه ای از فلز محافظ در مواد گالوانیک (معمولاً روی) انجام می شود. در این حالت ، پوشش به مرور زمان دچار خوردگی می شود و از فلز مادر محافظت می شود. این فرآیند نوع خاصی از محافظت گالوانیک است. استحکام پوشش متناسب با ضخامت آن است. این روش یکی از اقتصادی ترین راه های محافظت از فولادها در محیط های خورنده است.
بیشتر بخوانید: دریافت قیمت لوله گالوانیزه برق

طبقه بندی فرآیند پوشش ورق گالوانیزه در صنعت

این فرایند را می توان به چندین روش مختلف طبقه بندی کرد. این روشها شامل موارد زیر است:

  • سرما
  • غوطه وری داغ
  • روکش مکانیکی
  • اسپری روی (متالیز کننده)

نقاشی با خاک فلز روی

در تفاوت گالوانیزه گرم و سرد در روش تولید ورق گالوانیزه سرد با استفاده از الکترولیز نمک روی در محلول آبی ، هر بخشی مانند ورق های کویل دار یا بدون روکش پوشش داده می شود. اصل این روش نیز با استفاده از الکترولیت اسید انجام می شود. در این روش ضخامت لایه روی ایجاد شده در صورت غوطه وری داغ از ضخامت لایه روی کمتر است و معمولاً در مصارف خانگی کاربرد دارد.

در روش ورق گالوانیزه گرم ، عملیات پوشش با عبور مداوم یک ورق ، سیم ، لوله یا هر بخش دیگر از طریق حمام مذاب که ترکیبی از روی ، منگنز ، قلع ، نیکل ، مس ، مس ، آلومینیوم و فسفر است صورت می گیرد. . در این فرایند می توان ضخامت لایه روی را با دمیدن هوا کنترل کرد. این روش خود به دو نوع تقسیم می شود که شامل غوطه وری مداوم و غیر مداوم است. در روش غیر مداوم ، ورق های بریده شده در حمام قرار می گیرند ، اما در روش مداوم ، سیم پیچ های مداوم در یک خط مداوم پوشش داده می شوند.

از روکش مکانیکی برای پوشاندن قطعات کوچک با اندازه 300-200 میلی متر و وزن کمتر از 50 کیلوگرم استفاده می شود. عملیات روکش ورق گالوانیزه با این روش با غوطه ور شدن این قسمت ها در ترکیبی از پودر روی و ذرات شیشه ای قابل انجام است. به این ترتیب ، پس از آماده سازی قطعات ، آنها را با اسپری مس پوشانده و سپس درون یک بشکه قرار داده و بشکه را با ترکیب شیمیایی ذکر شده پر می کنیم و آن را وارونه می کنیم تا ذرات روی بتوانند روی قطعه بنشینند. .

در روش اسپری روی ، ابتدا روی به عنوان پودر در اسلحه تغذیه می شود و سپس برای ذوب شدن پودر روی گرم می شود و سپس مذاب در قسمت های مورد نیاز اعمال می شود. به منظور پاشش روی مذاب ، از هوای فشرده یا گازهای احتراق برای اطمینان از سرعت مناسب پاشش استفاده می شود.

در روش نقاشی با روی ابتدا سطح مورد نظر با سنگ مالیده می شود ، سپس لایه رنگ روی با استفاده از روش پاشش یا از طریق برس رنگ سطح را می پوشاند. لایه فیلم تشکیل شده در این روش از 92-95٪ روی خواهد داشت.